Info om Kino

Der er ikke mange, der er klar over det, men Kino er faktisk en af Danmarks ældste provinsbiografer.
Der har været vist film i Kino siden 1923, da Kinos første ejer, Biehlefeldt, etablerede biografen. Dengang var der plads til hele 285 biografgængere i salen.


I 1940/41 blev biografen ombygget bl.a. med nye stole og Biehlefeldt reducerede i den forbindelse antallet af pladser til 265, og samtidig blev der også lavet en lille scene. Scenen blev bl.a. brugt til julekomedie, og under krigen brugte tyskerne den til kabaret og undervisning i krigsteknik.

I 1960 overtog Biehlefeldt datter og svigersøn driften af biografen. De ombyggede igen salen midt i 60'erne, hvorved antallet af pladser blev reduceret til 208.

Herefter har Kino haft forskellige skiftende ejere som f.eks. Krukow og Lions Club. Sidstnævnte sørgede for at installere et nyt lydanlæg med Analog Dolby Surround og fik også bygget den scene vi har i dag.

Den sidste ejer, Mads Jørgensen, var desværre var nødt til at stoppe driften af Kino, da drifts- og lønudgifter ikke stod mål med indtægterne og det store arbejde det var at drive Kino. Mads gjorde et fantastisk flot stykke arbejde og moderniserede både salen og filmudstyret. Han installerede et tallerkensystem til filmene, som betød mindre slid på filmen og gjorde det lettere for operatøren at passe teknikken. Der blev også indkøbt nye stole til salen – i alt 138 pladser.

Da Kino lukkede i efteråret 2001, blev der ret hurtigt oprettet en forening, hvis første opgave var at få Kino åbnet igen. Allerede i foråret 2002 kunne foreningen “Kino’s Venner” så åbne dørene, nu med hjælp af en masse frivillige, som den dag i dag er med til at drive Kino.

Det blev en succes med stor opbakning fra publikum, så i 2004 blev hele indgangspartiet og foyer moderniseret, så der blev mere hyggeligt og mere plads at røre sig på.
På tekniksiden blev lydanlægget opgraderet til Dolby Digital 5.1 sourround sound og der blev installeret en projektor som gjorde det muligt at vise lokalreklamer inden filmen.

I 2011 blev det helt store ryk så taget, da hele salen blev ryddet, så der kunne opbygges et helt nyt og tidssvarende stolerække arrangement. Desuden blev lærredet også udskiftet, så det nu fylder hele bredden i salen. Lærredet er 3 gange 8,5 meter stort, så det er et virkeligt flot billede der nu kan vises.
På tekniksiden blev de 2 gamle kinomaskiner sendt på pension efter mange års tro tjeneste. En æra var slut – nu har den digitale tidsalder helt overtaget.
Der blev installeret topmoderne 3D digital fremviser og lydanlægget blev udbygget til Dolby Digital 7.1 surround sound.

For at kunne yde publikum en endnu bedre service, blev der indkøbt et billetbestillingssystem, så man nu kan bestille pladserne hjemme fra sofaen eller på mobilen. Samtidig indførtes nummerede pladser – det havde ellers ikke været brugt i mange år.

I sommeren 2013 blev foyeren igen bygget om, denne gang for at skabe bedre plads og udnytte rummet bedre, så der nu er mulighed for at sidde og nyde en gratis kop kaffe eller the.
Inden vinteren for alvor satte ind, blev tagkonstruktionen på salen forstærket, for at kunne modstå et større snepres. Der blev også lagt nye tagplader på hele taget. Samtidigt blev loftet efterisoleret.

Biehlefeldt er uden tvivl den, der har haft størst succes med driften af biografen, men dengang var der heller ikke nogen konkurrence fra tv og video. Folk var heller ikke så mobile dengang, og kunne ikke lige smutte en tur til Aalborg for at gå i en af de store biografer.

Der er selvfølgelig sket en stor udvikling siden filmene kun var i sort/hvid og hvor man kunne købe en ståplads til 75 øre. Biografgængerne er blevet mere kræsne med hensyn til biografernes teknik og faciliteter og ikke mindst til, hvad de vil se. Både udbuddet af film og kvaliteten af biograferne er blevet betydeligt forbedret i tidens løb. Derfor er det stadigvæk et større oplevelse at se en film i biografen på det store lærred med fantastisk digital surround lyd.
Kino er, og vil fortsat være et kulturelt samlingspunkt, hvor alle kan komme for at få en oplevelse ud over det sædvanlige.

Det er derfor vi altid siger: “Film skal ses i Kino…”